Concert “Kanaalzout”.

kanaalzout

“KANAALZOUT” , Zondag 21 februari 15.00 uur.

KANAALZOUT is de titel van een dichtbundel die ik heb geschreven en gepubliceerd is in juni 2015. Op basis hiervan schreef ik muziek onder de gelijknamige titel voor een zeskoppig ensemble bestaande uit een klarinetensemble, een marimba-speler en een zanger/spreker, die de teksten voor zijn rekening neemt.

De gekozen gedichten zijn representatief voor de bundel en bieden een amalgaam van ernst, humor, verdriet, troost en verlangen, verpakt in een grote verscheidenheid van taaldingen. Van alledaagse gebeurtenissen en situaties met filosofische boventonen tot en met abstracte klankverzamelingen.

4 In memoriams voor Elsa Cayat ( als enige vrouw deel uitmakend van Charlie Hebdo en vermoord op 11 januari dit jaar) vormen het contrapunt van KANAALZOUT en verdelen het in vier stukken, elk met een eigen karakter waardoor tegelijkertijd een hoorbare structuur ontstaat.

KANAALZOUT  duurt ongeveer een uur.

MUZIKANTEN

Cor Links (7-12-1959)

Zijn eerste instrumentale lessen ontving hij op 7-jarige leeftijd op blokfluit. Zijn eerste drumstel kocht hij toen hij dertien jaar was.

In de jaren ’77-’85 met vele popbands in het popcircuit gespeeld.

Studeerde slagwerk aan het Brabants Conservatorium bij Willy Goudswaard en Frans van Grinsven. Behaalde daar de diploma’s Docerend Musicus in 1990 en Uitvoerend Musicus in 1992. Is betrokken geweest bij vele bands, orkesten, ensembles en overige muzikale projecten in uiteenlopende stijlen: klassiek, theater, opera, operette, musical, pop, rock, latin, jazz, funk, fusion, avant-garde, experimentele muziek.

Is mede-oprichter en maakte deel uit van het Attacca Slagwerkensemble, dat zich toelegde op het uitvoeren van moderne gecomponeerde muziek. Dit ensemble won in 1991 de Dutch Classical Talent Award.

Hij heeft zijn eigen slagwerk/drumschool op verschillende lokaties in Noord-Brabant.

Johan Pols ( 1950) is een gevorderde amateurzanger. Hij maakt al geruime tijd deel uit van het Brabant Koor, een concertkoor dat op professioneel niveau zijn medewerking verleent aan concerten met grote orkesten en onder gerenommeerde dirigenten.

Daarnaast heeft hij vele jaren gezongen in kleine ensembles. De laatste jaren

was dat in Voix Gras, een vocaal ensemble uit Tilburg dat binnen een jaar na

aanmelding bij de Tilburgse Zangfederatie het keurmerk A-koor ontving.

Hij heeft zangles genoten bij Joke Anjewierden en Peggy Hegeman en neemt nu les bij de bariton Frank Hermans.

Zijn theatrale en solistische ervaring heeft hij voornamelijk opgedaan bij muziektheaterproducties van koren waaraan hij vast was verbonden of die hem op projectbasis daarvoor inhuurden. Zo vervulde hij solorollen in onder andere De Martkt, De Eenzaamheid ( dirigent Jaap Schallenberg), De Wraak van de Mummie ( Jacques Palinckx) en onlangs nog met het koor Deining ( dirigent Jan Janovcik) in Sluis II ( muziek Fons Mommers)

Paul Hoogenboom, Breda 1953.

Hij koos, na een aanvankelijke keus voor een technische opleiding en enkele jaren kunstacademie, pas laat definitief voor de klarinet.

Studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium bij Dona Söhngen, volgde masterclasses bij Rudolf Jettel in Salzburg en bij Walter Boeykens in Antwerpen.

Hij speelde in diverse kamermuziek ensembles, waaronder het Brabants Klarinetkwartet, een trio met sopraan en piano en een trio viool/altviool en piano en een trio dat Braziliaanse Chorinho’s speelde.

Momenteel is hij lid van Trio F3, een blazerstrio met Hans Sparla, trombone en Ruud Bouman op trompet, dat net een cd uitgebracht heeft met nieuwe speciaal voor dit trio geschreven muziek van Brabantse componisten.

Onlangs is VOICE INTERACTIONS verschenen: een cd met solo stukken voor klarinet waarbij de nadruk ligt  op composities die meerstemmigheid suggereren. ( en waar nog geen opnamen van bestaan.)

Daarnaast draagt hij de amateurklarinettist een warm hart toe en geeft hij geeft les aan Factorium Tilburg, waar hij een klarinet ensemble leidt dat een uiteenlopend repertoire speelt van Bach tot Piazzolla – veelal eigen arrangementen – en dat ook solisten begeleid.

Leden van het Klarinet-ensemble van Factorium Tilburg:

Monique van den Brandt

Nelleke Nelissen,

Willem Verhoeven,

Ger Cartigny,

Elly Poppe en

Jacqueline Moors

dirigent: Paul Hoogenboom