Het Bodden Ensemble en Triade….

Flierefluiter concert woensdag 19 april, 20.00 uur

 

Concert TRIADE en BODDEN ensemble

 

TRIADE Vocaal Ensemble en het BODDEN ensemble Instrumentaal verzorgen het slotconcert in de serie ‘Flierefluiter concerten’ seizoen 2016-2017. Het concert vindt plaats in de grote zaal van Bezoekerscentrum de Flierefluiter aan het Groot Loo 8 te Hilvarenbeek. Aanvang 20.00 uur, toegangsprijs € 10.

 

TRIADE Vocaal Ensemble

TRIADE bestaat uit Marie-José Castelijns (sopraan), Elma Groenenberg (alt) en Jac Peeters (tenor en begeleider). TRIADE is het vervolg op ‘het tijdperk KWARTS’, waaraan na het overlijden van Harrie Hendriks (bas) in de zomer van 2016 na drieëndertig jaar een einde kwam. In november kwamen de overgebleven leden van het ensemble samen in de Mariakapel op de Markt van Eersel, de fraaie middeleeuwse kapel waar KWARTS vele, vele jaren ‘thuis’ was. Op 21 november, op de vooravond van de feestdag van Caecilia, de patrones van de koormuziek, besloten Marie-José Castelijns, Elma Groenenberg en Jac Peeters om als TRIADE Vocaal Ensemble door te gaan. Tijdens het Flierefluiter concert op 19 april treden ze voor het eerst in een concert op. TRIADE opent haar optreden met het werk ‘Tunes for the second day of September’: een compositie van de hand van Jac Peeters, bestaande uit melodieën uit het omvangrijke oeuvre van KWARTS, dat bij de uitvaart van Harrie Hendriks op 2 september 2016 instrumentaal werd gespeeld. Nu zal het klinken in een vocale versie, begeleid op harmonium. Samen met het BODDEN ensemble zal TRIADE tot slot van het concert de cantate ‘Jesu, meine Freude’ van Dietrich Buxtehude ten gehore brengen.  Deze prachtige compositie was het laatste werk, dat – eveneens door het BODDEN ensemble begeleid – mét Harrie Hendriks op …. in de Oude Willibrorduskerk te Waalre werd uitgevoerd.

 

BODDEN ensemble

Het BODDENensemble bestaat uit Simeon Bodden (fluit), Noëmi Bodden (viool), Thamar Bodden (cello) en Jac Peeters (piano). Het BODDENensemble trad in de jaren ’70 en ’80 veelvuldig op. Heel vaak was het toen nog heel jeugdige ensemble te horen in de Hilvarenbeekse St. Petruskerk, waar het kinderkoor ‘de Cantarellen’ begeleidde tijdens de Eucharistieviering op zaterdagavond. Met het Eersels Vocaal Ensemble maakte het BODDENensemble vele concertreizen naar o.a. Engeland en Duitsland. Toen in 1983 KWARTS werd opgericht verleende het instrumentale ensemble uiteraard haar medewerking aan concerten met dit Kempische ensemble.

Toen ‘de Boddens’ Hilvarenbeek verlieten om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag hun muziekstudie te volgen kwam een einde aan het regelmatig samenspelen. Zowel Noëmi als Thamar behaalden het met lof het diploma UM (Uitvoerend Musicus). Noëmi is al tientallen jaren 1e violist in één van de beste orkesten van Nederland: het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Simeon en Thamar kozen voor hun gezin, maar treden nog regelmatig op in beroepsensembles. Tijdens het Flierefluiter concert op 19 april spelen ze o.a. een triosonate van J.J. Quantz, een compositie uit de Barok, die ze uitvoerden bij de uitvaart van Toon van Helvoirt, vele jaren dirigent van ‘de Cantarellen’ en later bij de uitvaart van vader Theo Bodden.