Agenda 2020

10 maart - Lezing: Waardplanten

Wordt u ook gastheer voor gastheerplanten (waardplanten)!

De natuur kan uw hulp best gebruiken. En fijn toch, als u gastheer of gastvrouw kunt zijn. Kom naar een lezing door Marjolijn Smolders, op dinsdag 12 maart, aanvang 20.00 uur, locatie de Flierefluiter, Groot Loo 8, Hilvarenbeek over waardplanten.

Een waardplant of gastheer is een plant waarop een organisme de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn. Zo’n organisme kan een insect, rups, spint, schimmel, bacterie, halfparasitaire of parasitaire plant zijn.

Onder andere spreekt men over een waardplant voor een plant waarop een vlinder haar eitjes afzet. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel

Sommige vlindersoorten zijn zeer kieskeurig; het verdwijnen van een enkele plantensoort kan betekenen dat een vlindersoort mee ten onder gaat. Enkele voorbeelden van vlinders en waardplanten:
• Snuitvlinder op populier en wilg;
• Gentiaanblauwtje op klokjesgentiaan;
• Eikenprocessierups op eik;
• Eikengalwesp op eik;
• Oranjetipje op pinksterbloem en look zonder look
• St Jacobsvlinder op Jacobskruiskruid;
• St Jansvlinder op rolklaver

Sommige planten zijn belangrijk als voedsel. De dagpauwoog eet van de brandnetel. Andere grotere en bont gekleurde vlinders die in belangrijke mate van brandnetel eten zijn onder andere de soorten distelvlinder, atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje, brandnetelmotje, en ten slotte de netelmot.

Soms hebben we veel overlast, zoals bij de Eikenprocessierups op eik. De lezing gaat daarom ook over natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen. En hoe u uw biotoop kunt aanpassen, zodat waardplanten, bijbehorende insecten en vijanden goed gedijen.

AANVANG 20:00 UUR
Zaal open vanaf 19:30 uur
U hoeft NIET te reserveren.
Iedereen is welkom en deelname is gratis. Van niet leden is een vrijwillige bijdrage welkom.

1 april - Muziekvoorstelling Biest

TWEEater speelt “Biest”, een verstild boerendrama, van Herman van de Wijdeven.

Biest speelt zich af op een scheve boerderij in een schraal en schonkig landschap.

Moeder en dochter, twee weerbarstige vrouwen, proberen zich tevergeefs los te maken uit hun levenslange omstrengeling.
De relatie tussen moeder en dochter is tot een dieptepunt gezakt. Er is sprake van wantrouwen en nijd tussen moeder en dochter, maar ook van een onbeholpen, onuitgesproken liefde.
De geboorte van twee aaneen gegroeide kalveren zorgt voor het oplaaien van oud zeer en nieuwe emoties.

Spel: Debbie Coolen en Marleen van den Berg
Muziek: Berrie Kolmans
Regie: Els van Heijst

AANVANG 20:00 UUR
Zaal open vanaf 19:30 uur
Entree 10 Euro pp (Dit bedrag gaat grotendeels naar de artiest(en)

2 april - Lezing: de Gierzwaluw

Lezing door Hannie Nilssen
Georganiseerd door de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek

AANVANG 20:00 UUR
Zaal open vanaf 19:30 uur
U hoeft NIET te reserveren.
Iedereen is welkom en deelname is gratis. Van niet leden is een vrijwillige bijdrage welkom.

8 april - Optreden Jan Willem Rozenboom

Centraal staat het professionele leven van Jan Willem Rozenboom.

Jan Willem, opgeleid als klassiek pianist die cum laude afstudeerde bij Rian de Waal, is al jaren de vaste pianist en liedschrijver van Guus Meeuwis.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ook de klassieke muziek bleef Jan Willem trouw.

Jarenlang bestudeerde hij de Goldbergvariaties van J.S.Bach, een groots en uitdagend meesterwerk. Hij zette deze muziek op cd en in de vorm van een collegetour bracht hij de Goldbergvariaties in de theaters door heel het land.

Zijn laatste project betreft werk van Schubert. Ook over Schubert heeft Jan Willem veel te vertellen en opnieuw trekt hij landelijk veel publiek met zijn collegetour

We krijgen een mooi beeld geschetst van zijn veelzijdigheid als pianist/componist.

Dat gebeurt in de vorm van dialoog en spel.
Pianist Simon van ’t Hoff heeft zich grondig verdiept in de arrangementen die Jan Willem voor Guus Meeuwis heeft gemaakt.

Simon, in de rol van “aangever”, leidt ons via beeld- en geluidsfragmenten door de jarenlange veelzijdige podiumervaring van Jan Willem Rozenboom.
Want hoe werkt dat nou, die combinatie van pop en klassiek? Waar beleeft je plezier in?

Uiteraard zal Jan Willem ons laten genieten van zijn prachtige spel en behalve zijn lichte muziek ook werk van Bach en Schubert ten gehore brengen.

AANVANG 20:00 UUR
Zaal open vanaf 19:30 uur
Entree 10 Euro pp (Dit bedrag gaat grotendeels naar de artiest(en)

28 mei - Bocca Bella

een vocaal ensemble bestaande uit vijf dames die muziek brengen van middeleeuwen tot modern

AANVANG 20:00 UUR
Zaal open vanaf 19:30 uur
Entree 10 Euro pp (Dit bedrag gaat grotendeels naar de artiest(en)

29 mei - Allegria in Concert

Dit vrijdagavondconcert staat in het teken van samen genieten van grote hits uit de muziekgeschiedenis.

Allegria is een enthousiaste club van 4 muzikanten die in 2 sessies van een uur de allergrootste hits spelen van o.a. Neil Diamond (“Solitary Man”/ “Sweet Caroline”), Adèle (“Make You Feel My Love”), Sting (“Fields Of Gold”), Moody Blues (“Nights In White Satin”), Simon and Garfunkel (“Bridge Over Troubled Water”), CCR (“Looking Out My Backdoor”/“Bad Moon Rising”), Buddy Holly (“It Doesn’t Matter Anymore”/“It’s So Easy”) en Neil Young (“Heart Of Gold”). Deze nummers worden afgewisseld met door Simon van ‘t Hoff bewerkte en virtuoos vertolkte Klassieke-, Jazz-, Pop-, Boogie Woogie- en Blues songs, wat het concert zeer afwisselend maakt. Voeg daarbij een flinke dosis humor, enthousiasme en prachtige zang en de beschrijving van “Allegria in concert” is compleet!

Allegria is:
– Wilma Smulders: zang, percussie
– Simon van ’t Hoff: zang, piano, mondharmonica
– Martie van der Ploeg: zang, basgitaar, footstomp
– Marcel Smulders: zang, akoestisch gitaar, mondharmonica

AANVANG 20:00 UUR
Zaal open vanaf 19:30 uur
Entree 10 Euro pp (Dit bedrag gaat grotendeels naar de artiest(en)

23 aug - Boekenmarkt

Net als afgelopen jaar is er ook dit jaar weer een gezellige boekenmarkt. Kleinschalig en sfeervol!

Toegang is gratis.
Vanaf 10:00 uur bent u welkom

30 aug - Kunstmarkt

Op 25 augustus 2019 hebben we in Hilvarenbeek voor het eerst een kunstmarkt georganiseerd. Daarop presenteerden 47 beeldend kunstenaars zichzelf en hun werk. Ze konden hun werk ook te koop aanbieden. De markt was een groot succes. Uit de gehouden enquête bleek dat het Het overgrote deel van de kunstenaars meer dan tevreden was over het aantal bezoekers en de organisatie. De sfeer was goed, het terras gevuld en menig bezoeker vertrok met een prachtig kunstwerk naar huis. Veel kunstenaars gaven te kennen een volgende keer weer graag van de partij te zullen zijn. Voor ons is er dus alle reden om door te gaan met het organiseren van een nieuwe kunstmarkt. Deze wordt gehouden op zondag 30 augustus 2020 in de tuinen van de Flierefluiter, Groot Loo 8 te Hilvarenbeek.

De formulieren hieronder zijn bedoeld voor kunstenaars die willen deelnemen aan de kunstmarkt. Schijf u snel in (er is een maximum aan plaatsen).

Toegang

Om een concert te bezoeken vragen we van u een kleine bijdrage. Deze is vooral bedoeld als vergoeding voor de artiesten.
Toegang tot een concert: 10 Euro

reserveren Concert