Agenda 2019

Zondag 21 oktober
Simon van ’t Hof en Rick Bartels

Simon van ’t Hof, piano, en Rick Bartels, fluit, met een interactief programma met muziek van o.a. Satie, Fauré, Ravel, Piazolla, Grieg, Debussy, Bernstein.

Donderdag 29 november.
Theo Heiligers en Cor Luijsterburg

Kunstlezing in de Flierefluiter donderdag 29 november om 20.00 uur
“Kunst in het Interbellum”

In de periode tussen 1918 en 1940 staat bekend als het Interbellum. In de tijd tussen de twee wereldoorlogen vonden m.n. in Berlijn allerlei ontwikkelingen in de samenleving plaats. Men viel van het ene uiterste in het andere. Politiek was daar tot 1933 natuurlijk de Weimarrepubliek. En daarna kwamen Hitler en het nazibewind aan de macht. Deze politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hadden een grote invloed op de kunst: schilders, beeldhouwers, componisten en muziekkanten, die in de jaren 20 een grote vrijheid hadden gevoeld, moesten zich na 1933 neerleggen bij de artistieke eisen van de nazi’s of vluchten naar het buitenland. Joodse kunstenaars moesten sowieso vertrekken waardoor het artistieke leven een enorme aderlating te verwerken kreeg.

The Heiligers en Cor Luijsterburg gaan in hun presentatie in op deze ontwikkelingen in de kunst. Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen en muziekfragmenten schetsen ze een beeld van de veranderingen in het artistieke leven in Duitsland tussen 1918 en 1940. Daarbij passeren de ellende waarin het Duitse volk verkeerde na het Verdrag van Versailles, de vrolijkheid van het Berlijnse societyleven in de jaren twintig met alle kwalijkheid daarvan achter de schermen en de triestheid van de jaren dertig de revue. Zij tonen werk van schilders als Karl Hubbuch, Otto Dix, Christian Schad en de bij de nazi’s populaire Adolf Ziegler. En ze laten u muziekfragmenten horen en zien van o.a. Kurt Weill, Paul Abraham, Alban Berg, Victor Ullman, Paul Hindemith en de door de nazi’s geaccepteerde Richard Strauss en Carl Orff.

presentatie Theo Heiligers en Cor Luijsterburg over muziek en beeldende kunst tijdens het Interbellum.

Aanvang 20:00
Zaal open 19:30
Toegang 7,50 Euro

Zondag 2 december.
Lizet van Beek en John Vaillant

Lizet van Beek, sopraan, en John Vaillant, gitaar, met het programma ‘Stemmen uit de oorlog’. Gedichten en muziek over en uit Wereldoorlog l (100 jaar geleden geëindigd).

Zondag 12 december.
Paul Hoogeboom met het Klein Staand Filharmonisch Blazersensemble.

Paul Hoogeboom, klarinet, met het Klein Staand Filharmonisch Blazersensemble.

Aanvang: 15:00
Zaal open: 14:30
Entree: 10 Euro

Zondag 27 januari.
Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg, zangeres, actrice en presentatrice met een liedjesprogramma.

Aanvang: 15:00
Zaal open: 14:30
Entree 10,00 Euro

Zondag 24 februari.
het Davirotrio met Lieke Daniels

Tijdens dit concert neemt het Dáviro Trio u mee op een reis langs verschillende
hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis, voorzien van een gesproken toelichting op de
verschillende werken.

Het Dáviro trio werd in 2017 opgericht door Nederlandse violiste Lieke Daniels, Spaanse celliste Clara Rivière Visier en Mexicaanse pianist Guillermo Quintero Rojas. De musici hebben alledrie hun masterdiploma behaald aan het conservatorium van Tilburg en repeteerden in januari 2017 voor het eerst samen.
Hun repertoire bestaat uit grote pianotrio’s van componisten uit de 18de, 19de en 20ste eeuw,zoals Beethoven, Brahms, Rachmaninoff en Shostakovich, in combinatie met licht klassieke werken en volksmuziek.
De veelzijdigheid in repertoire en hun energieke muzikale interpretaties stellen dit vurige kamermuziekensemble in staat een heel breed publiek te kunnen bereiken.
Sinds september 2018 is de uit Taiwan afkomstige Chiung-Yin Huang de nieuwe celliste
geworden van het trio. Ook zij studeert aan het Fontys conservatorium in Tilburg en zal dit jaar haar masterexamen afleggen.

Aanvang 15:00
Zaal open 14:30
Entree 10,00 Euro

Donderdag 7 maart - Theo Heiligers en Cor Luijsterburg

kunst in de VS tussen 1950 en 2015. In deze periode is op het gebied van de beeldende kunst en van de muziek veel gebeurd. Te veel om in één avond bij al deze ontwikkelingen uitvoerig stil te staan. De inleiders hebben zich dus moeten beperken in de keuze van wat ze u willen laten zien en horen. Ze hebben er enkele belangrijke ontwikkelingen uit gepakt en gaan daar nader op in.
Wat de beeldende kunst betreft werden de jaren vijftig vooral gedomineerd door schilders als Barnett Newman, Willem de Kooning en de Abstracte Expressionist Jakson Pollock. Zij experimenteerden met nieuwe technieken en vormen die niet altijd door iedereen gewaardeerd konden worden. Op dit moment behoren de schilderwerken van Pollock, die vaak volle verfkwasten op grote vellen op de grond ogenschijnlijk willekeuring uitsloeg, tot de duurst betaalde. In de muziek werd ook driftig ge-experimenteerd door componisten als John Cage die zijn piano soms prepareerde door metalen voorwerpen als schroeven tussen de snaren te monteren.

Er waren ook heel andere ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan de Pop-Art, zeer herkenbare kunst zoals de afbeelding van het blikje Cambell soep, met Andy Warhol als belangrijkste vertegenwoordiger. En in de muziek mensen als Leonard Bernstein, de dirigent en pianist, die naast missen, symphonieën en muziek op Joodse teksten ook musicalachtige werken als de West Side Story schreef, waarin wel een duidelijke maatschappelijke visie te herkennen was.
En ook krijgt het minimalisme de kunst in zijn greep. Barnett Newman schilderde zijn ‘Who is afraid of Red, Yellow and Blue” in één kleur. De blauwe versie bleek later gerestaureerd te zijn met een simpele verfroller!
Minimalisme in de muziek vinden we terug bij o.a. Steve Reich en Philip Glass, muziek die uiteindelijk tot bij de klassieke liefhebber populair werd.
Kortom, er is genoeg te vertellen, te zien en te beluisteren op 7 maart.

Aanvang 20:00
Zaal open 19:30
Toegang 7,50 Euro

Zondag 24 maart
Venti Musicali

Op zondag 24 maart treedt Venti Musicali voor u op in de Flierefluiter. Venti Musicali is een barokensemble dat speelt op oude instrumenten. Het is voor de tweede keer dat het ensemble in de Flierefluiter optreedt. Het vorige concert gaf redenen genoeg om hen nogmaals uit te nodigen.
Het ensemble bestaat uit: Catherine Hawkins (sopraan), Willemijn van Baar (traverso), Fien van Dingenen (blokfluit), Stephan van der Maas (barokhobo), Jac van Trier (barokfagot) en Ad van Sleuwen (kistorgel). We mogen het ensemble met recht een Hilvarenbeeks Ensemble noemen; vier van de zes musici komen uit deze gemeente.
De musici zijn allen opgeleid aan het Tilburgs Conservatorium. De meesten van hen hebben een lange ervaring als musicus, als uitvoerend musicus, maar ook als docent. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.ventimusicali.nl

Aanvang 15:00
Zaal open 14:30
Entree 10,00 Euro

Zondag 31 maart.
Singer/songwriter Katrien Verheijden.

De Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian kreeg in de jaren zeventig en tachtig grote bekendheid met haar platen. ‘At Seventeen’ en ‘Fly too High’ zijn wereldberoemde nummers die recent nog opdoken in de Top 2000. Zangeres Katrien Verheijden werd gegrepen door de poëtische teksten en de muziek van Ian waarmee ze als geen ander gevoelens weet te beschrijven. Haar programma ECHO’S IN MIJN HOOFD omvat een bijzondere selectie uit het omvangrijke repertoire van Janis Ian, grotendeels in het Nederlands vertaald. De vertalingen werden speciaal voor dit project gemaakt door Kiki Schippers, Judith Schut en Katrien zelf. Enige uitzondering is de prachtige vertaling ‘Zeventien’ van Lennaert Nijgh. Met haar warme, heldere stemgeluid geeft Katrien een eigen en persoonlijke invulling aan het repertoire. Sprankelend, puur en overtuigend. Zo zingt en vertelt ze met elk lied een verhaal. Het gelijknamige album Echo’s in mijn hoofd bevat bovendien ook twee Engelstalige duetten met Janis Ian zélf en de uitgave van een nooit eerder door Ian uitgebrachte song getiteld ‘Summer in New York’. Als duetten werd gekozen voor het prachtige Through the years van het album Breaking Silence (1993) en het nummer I’m still standing van Ian’s laatste album Strictly Solo (2014).

Janis Ian: “…To have my journey continue with Dutch artist Katrien Verheijden recording an entire album of my work, including songs I’ve never released before – and planning our two duets as well – is an honor and a privilege….”

Reacties van het publiek zijn erg enthousiast; Katrien weet haar publiek te raken en ook de prachtige samenzang met haar muzikanten oogst complimenten.

”Je prachtige concert raakte me diep. Met je stem en je muziek raak je een diepe snaar in me, je roept een hele speciale sfeer op.”

“Heerlijk om naar jullie te luisteren. Diepere gedachten en gevoelens zo mooi muzikaal weergegeven.”

” Katrien Verheijden – zang en piano; Jeroen Koning – gitaar en backing vocals; Fons Toonen – contrabas en backing vocals

Singer/songwriter Katrien Verheijden.

Aanvang 15:00
Zaal open 14:30
Entree 10,00 Euro
www.katrienzingtjanis.nl

Dindag 2 april Lezing gevolgd door excursie over weidevogels

Op dinsdag 2 april houden Peer Busink en Rien van Hoesel een lezing over weidevogels. Op zaterdag 6 april nemen zij je mee op excursie. Zo kun je met eigen ogen zien dat de grutto’s en wulpen weer terug zijn en dat de kieviten als acrobaten boven het landschap buitelen.

De weidevogels hebben het steeds moeilijker in deze tijd. Dat ervaart ook de werkgroep weidevogelbescherming van onze vereniging. In de lezing wordt uitgelegd hoe de vogels leven en hoe bijzonder hun gedrag is. Zo kun je het in de excursie ook echt ervaren.

Lezing
Datum: dinsdag 2 april
Starttijd: 20.00 uur / eindtijd circa 22.30 uur
Locatie: Flierefluiter, Groot Loo 8, 5081 BL Hilvarenbeek

Excursie
Datum: zaterdag 6 april
Starttijd: 9.00 uur / eindtijd circa 11.30 uur
Locatie: verzamelen aan de Kwelderdijk (aan de overzijde van het Wilhelminakanaal bij de ophaalbrug Holenakker).
Vandaar lopen we naar de Jac.P.Thijsse uitkijktoren langs de noordkant van het kanaal.
Klik hier voor de exacte verzamelplek en de route.

Beide
Aanmelden is niet nodig.
Deelname is voor leden gratis, een vrijwillige bijdrage van niet-leden is welkom.

Voor meer info: Harrie Loonen, 06-49420557

Zondag 14 april.
Koperensemble Fokhus

FOHkes bestaat uit vijf koperblazers die allen lid zijn van het Filharmonisch Orkest ’s-Hertogenbosch. Het FOH koperensemble, kortweg FOHkes, is in 2014 ontstaan vanuit de wens om aan het Bossche symfonieorkest een vaste groep koperblazers te verbinden die zowel zelfstandig als in het orkest een rol kan vervullen. Met de dirigent van het symfonie-orkest worden afspraken gemaakt over aanwezigheid van de koperblazers op de repetities. De overige avonden repeteert het koperensemble en werkt aan techniek, klank en samenspel. Het repertoire van FOHkes is heel divers. Ondanks dat de vijf muzikanten “klassiek geschoold” zijn, wagen ze zich ook aan lichter en moderner repertoire. Het kwintet heeft grote voorbeelden in het wereldvermaarde Canadian Brass, maar ook wordt gebruik gemaakt van repertoire dat gespeeld is door het koperkwintet van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma van het concert op 14 april staat veel dansen en een muzikale grappen.

Aanvang 15:00
Zaal open 14:30
Entree 10,00 Euro

– Bart Hoorens, trompet en piccolotrompet, is al op jonge leeftijd begonnen met muziek maken. Begonnen op trompet en inmiddels een aardige verzameling ‘trompet-gerelateerde instrumenten’ opgebouwd. Na gespeeld te hebben in ensembles variërend van dweilorkest tot salsa-band en van solo met orgel tot harmonieorkest, ligt de focus nu geheel op Fohkes. In het dagelijks leven is Bart werkzaam in de tuinbouwsector.
– Arnoud Ringelberg, trompet en piccolotrompet, is van april 1973 en speelt sinds 1981 trompet. Arnoud is muziek gaan maken nadat zijn vader was begonnen met het bespelen van een instrument en koos al snel voor de trompet. Arnoud speelt klassiek trompet en doet dat met veel passie in een harmonieorkest, het symfonieorkest, een brass band en FOHkes. Als samen muziek maken goed lukt, stijg je boven jezelf uit: een fantastisch gevoel! Arnoud wordt geïnspireerd door grote trompettisten van deze tijd als Alan Vizzutti en Matthias Höffs, maar het grootste voorbeeld blijft de Franse Maurice André. Arnoud heeft geregeld les van Peter van Dinther, tot enkele jaren terug trompettist bij de Marinierskapel.
– Kees van Vliet, hoorn,is op 9 jarige leeftijd begonnen op hoorn in een amateur harmonie orkest, een droom kwam uit, zijn oudere broers waren al lid, en Kees kon niet langer wachten. Geïnspireerd door de dirigent is Kees begonnen met les te nemen van professionals, en zo begonnen aan een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na dit succesvol te hebben afgerond heeft Kees zijn loopbaan doorgebracht als hoornist bij het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Om zijn hoornspel nog verder te ontwikkelen heeft Kees zijn diploma Uitvoerend Musicus gehaald bij Stefan Blonk aan het conservatorium in Arnhem. Na zijn functioneel leeftijdsontslag zocht hij mogelijkheden om hoorn te blijven spelen en vond dat onder andere bij het symfonieorkest FOH en koperensemble FOHkes. Hier kan hij met enthousiaste koperblazers zijn ei kwijt. Verder is Kees nog actief als dirigent en docent en blijft zo feeling houden met de muziek.
– Guus Laeven, trombonist, werd in Zuid Limburg geboren “met een bugeltje onder zijn arm”, zoals bijna alle Limburgers; hij speelde vanaf zijn 7de in de plaatselijke fanfare. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij bij de Johan Willem Friso Kapel. Ondanks dat de muziek sterk trok, besloot hij deze als hobby te blijven beoefenen naast zijn werk in de rundveefokkerij in Nederland en in Brazilië. Na zijn pensioen is muziek zijn belangrijkste activiteit met o.a. renaissance muziek, symfonieorkest, koperkwintet en bigband.
– Mathieu Ubben, tubaïst, speelde als Brabander van Limburgse komaf vanaf zijn vroege jeugd bij de plaatselijke muziekvereniging en dat doet hij nog steeds bij de harmonie in Berghem. Begonnen op bugel is hij inmiddels alweer vele jaren tubaspeler. Zijn andere hobby, marathonlopen, hielp hem daarbij enorm voor de noodzakelijke longinhoud. Ook hij vervulde zijn dienstplicht als muzikant: trompetter bij de Koninklijke Luchtmacht Kapel.

Vrijdag 19 april.
Axone saxofoonkwartet

“Een saxofoonkwartet is een beetje vergelijkbaar met een strijkkwartet of een koor. Vier stemmen van hoog tot laag, van sopraan tot bariton. Daarom leent de muziek voor strijkkwartetten of koren zich vaak goed voor het bewerken tot saxofoonkwartet. Wij vinden dat erg fijn, want zo kunnen we allerlei prachtige muziek uit de hele muziekgeschiedenis spelen. Muziek van Maurice Ravel blaast ons telkens weer van onze stoel. Daarom hebben we voor dit programma zijn muziek gekozen: het strijkkwartet en het enige werk voor onbegeleid koor: trois chansons. In het strijkkwartet hoor je hoe Ravel het complete palet Franse kleuren gebruikt: het stuk klinkt afwisselend mysterieus, helder, transparant, uitdagend, zoet en fris. De trois chansons zijn soms net volksliedjes, soms intens gevoelige troostmuziek. Hij schreef ze na zijn ervaringen als ambulancechauffeur in de eerste wereldoorlog.
Bij deze werken van Ravel passen twee originele saxofoonkwartetten heel goed: Andante et Scherzo van Eugène Bozza en Quatuor de Saxophones van Ida Gotkovsky. Vooral het kwartet van Gotkovsky uit 1983 is wat avontuurlijker, het is danook het jongste stuk op het programma.”

Martijne over Quatuor Axone
“Wij leerden elkaar kennen toen we studeerden aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. We zaten in de saxofoonklas van Claude Delangle, een absolute grootheid in ons vak. Voor ons was al snel duidelijk dat we kamermuziek het fijnst vinden om te spelen. Daarom zijn we als kwartet ook nog steeds bij elkaar, we kunnen het niet missen. Niets is fijner dan zo samenspelen! Het vraagt een grote intensiteit, concentratie, plezier in elkaars mooie spel, begrip van de muziek en beheersing van het instrument, en het steeds opnieuw ontdekken van balans, kleuren, beweging en beleving.
We zijn inmiddels over alle windrichtingen verspreid: Aix-en-Provence, Metz, Parijs en Hilvarenbeek. Het kost wat extra moeite om als kwartet te blijven bestaan, maar daarom is repeteren of concerten geven nu ook een nog groter feest.”
Het kwartet speelde op vele festivals in vele zalen, waaronder het concertgebouw Amsterdam, muziekgebouw Eindhoven, zalen in Montenegro, Nigeria en Marokko en natuurlijk in zalen door heel Frankrijk. Prijzen wonnen ze op concoursen in Parijs (Europees concours Musiques d’Ensemble de la FNAPEC), Normandië (Forum Musical de Normandie) en het internationale kamermuziekconcours in Almere.

Aanvang 20:00
Zaal open 19:30
Entree 10 Euro

Zondag 26 mei, Tangoduo Huub de Bruijn en Tim Panman

Waan je even in een salon in Buenos Aires, met tangos, valses, milongas en poëtische verhalen en anekdotes.

Zanger Huub de Bruijn en gitarist Tim Panman brengen samen een gepassioneerd Argentijns tangoprogramma. Huub zingt met een warme en meeslepende stem over verloren liefdes, verdwenen buurten en verscheurde levens, thema’s die doorklinken in het virtuoze gitaarspel van Tim. Hij begeleidt Huub met arrangementen van eigen hand en excelleert in zijn solo’s op gitaar. Naast tangos, valses y milongas worden werken uit de Argentijnse folklore gespeeld.

Gitarist Tim Panman heeft zich gespecialiseerd in tango, flamenco, klassieke muziek en Zuid-Amerikaans folkloristische muziek. Hij heeft zowel zijn bachelor- als mastertitel bij het Codarts Conservatorium in Rotterdam behaald.

Huub de Bruijn, van oorsprong pianist en accordeonist, is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan toeleggen op het ontwikkelen van zijn diepe baritonstem. Hij volgde tangozang- en interpretatielessen bij o.a. Juan Carlos Tajes en pianolessen bij tangopianist Wim Warman, docent op het Rotterdamse conservatorium. Sinds 2012 is hij één a twee keer per jaar in Argentinië om af te spreken met zijn muzikale vrienden en de ontwikkelingen te volgen.

In de video speelt het duo een compilatie van Nostagias, Paisaje en Sur. Met korte poëtische vertellingen en anekdotes word je van begin tot eind meegenomen in een betoverende sfeer, waardoor je je even in Buenos Aires, het Parijs van Zuid-Amerika, waant!

Aanvang 15:00
Zaal open 14:30
Entree 10 Euro

Zondag 23 juni.
Allegria in Concert

Allegria In Concert! Vier muzikanten spelen de allergrootste hits spelen van o.a. Neil Diamond, Adèle, Sting, Moody Blues, Simon and Garfunkel,Buddy Holly en Neil Young. Deze nummers worden afgewisseld met door Simon van ‘t Hoff bewerkte en virtuoos vertolkte Klassieke-, Jazz-, Pop-, Boogie Woogie- en Blues songs, wat het concert zeer afwisselend maakt.

Aanvang 15:00
Zaal open 14:30
Entree 10 Euro

Zondag 25 augustus
Kunstmarkt

Op zondag 25 augustus 2019 wordt er in de tuinen van de Flierefluiter te Hilvarenbeek een kunstmarkt georganiseerd. Het gaat hier om een nieuw initiatief.
Het Bezoekerscentrum De Flierefluiter is gelegen aan de rand van het dorp in een landelijke omgeving. Een boerderijterras en tuinen maken het tot een aantrekkelijke locatie die door veel mensen graag bezocht wordt.
Sinds een aantal jaren worden er in de Flierefluiter regelmatig concerten georganiseerd. Er wordt jaarlijks een boekenmarkt gehouden en om de twee jaar is er in de tuinen een beeldententoonstelling. De kunstmarkt is een nieuw initiatief. Beeldend kunstenaars krijgen er de gelegenheid hun werk aan de bezoekers te presenteren en te verkopen. We hopen dat veel kunstschilders, beeldhouwers, keramisten e.a. hun weg naar de Flierefluiter zullen vinden.
De markt is voor het publiek geopend vanaf 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

WE ZIJN NOG OP ZOEK NAAR DEELNEMERS. Zie informatie voor deelnemers hieronder, inclusief inschrijfformulier.

Programma

We zijn nog in overleg met Martijne van Dijk en haar Parijse saxofoonkwartet over een heel bijzonder programma dat ze gaat brengen tijdens een korte tournee in Nederland in april 2019. Ze zullen dan een strijkkwartet van Ravel spelen en een speciaal voor hen gecomponeerd muziekwerk gebaseerd op een sprookje met Franse teksten. Hierover later meer.
We hopen dat het programma voldoende is om uw interesse op te wekken. Noteer vast in uw agenda de concerten die u zou willen bezoeken.

Toegang

Om een concert of lezing te bezoeken vragen we van u een kleine bijdrage. Deze is vooral bedoeld als vergoeding voor de artiesten.
Toegang tot een concert: 10 Euro
Toegang tot een lezing: 7,50 Euro

reserveren Concert